Bali november 2023

Äntligen Bali som jag alltid velat åka till. Tyvärr blev det bara två nätter här. Där vi bor, i Sanur, är mitt o stan och mkt trafik. Vi går nertill havet och tar ett dopp. Där badar bara de inhemska. Vattnet är säkert över 30 grader. Vi gör en utflykt till risodlingar och Ubud som är öns kultur- och konstnärscentrum och blev megaberömt genom Elizabeth Gilberts bok och filmen "Lyckan, sanningen och meningen med livet" med Julia Roberts i huvudrollen. Många turister har hittat hit men bohemkänslan och charmen finns kvar och här finns hantverk, medicinmän och krogar med ekologisk mat. Vi upplevde dock att det var ett turiststråk. Hade nog behövt gå mer på bakgatorna för att uppleva annan atmosfär. 

Så får vi smaka Kopi Luwak kaffet. Världens dyraste kaffe. Det framställs genom att
mårddjur äter de mogna kaffebären, varpå bönorna passerar genom djurets matsmältningssystem. Denna naturliga fermenteringsprocess tros ge kaffet dess exceptionellt mjuka och jordnära smakprofil, fri från kaffets naturliga bitterhet. Jo det smakade bra. Kanske inte så mycket annorlunda men vi njöt. 
Vi besöker ett hinduistiskt tempel. Alla måste bygga ett tempel, en viss procent, av sin trädgård. Här bor flest hinduer. Ön kallas för templens ö. Det förstår vi då vi ser tempel överallt. Tregånger om dagen ber och offrar de till de onda, då lägger man blommor och rökelse på marken. Sedan offrar man till det goda, lite högre upp. Det här ser man överallt😊 I templet vi besöker badar man i renat vatten. 
Jag skrev i tidigare inlägg om att det inte finns mycket missbruk. Det gällde Java som är muslimskt. Här på Bali finns både missbruk och prostitution. 
Förresten så har jag inte sagt något om toalettbesöken. Här spolar man helst inte ner pappret utan lägger det i en papperskorg. Det finns en dusch att göra rent med och en hink med vatten och en skopa för att användas till spolning. 
Vi avslutar vår tid i Bali med att ta en taxi till Kuta Beach. Där är surfarnas paradis. Och härligt att bada i vågorna. Men väldigt tomt på turister. Efter pandemin har det blivit så. I södra Bali ska finare stränder finnas. Ön upplevs väldigt grön och blommig😊
Vi är väldigt nöjda med resan. Har fått se det vi ville se, orangutanger och varaner och mycket mer!
Nu tar vi och planerar för nästa resa🤩
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)






Kommentarer
Postat av: KA

Det är väl inte så mycket att planera. På måndag …..50 bussen till Frölunda torg o sedan spårvagnen till Ullevi!😆

Svar: Ha ha😅 Faktiskt redan på fredag😉
Annika och Urban

2023-11-23 @ 23:50:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0