Bwindi

Vi åker vidare till Bwindi. Det är där som gorillorna finns😊
Vi kör i ca tre timmar. Passerar även nu flera olika byar, bättre och mindre välbärgade. Det regnar. Vägarna blir väldigt leriga och än mer gropiga. 
Vi passerar en by där vi tar ett foto på huvudgatan! De flesta står längs husen för att undvika regnet. Barnen springer smutsiga och leriga längs vägen, de är oftast barfota. De spelar gärna boll, springer efter ett cykelhjul som de rullar framför sig med en pinne. När vi passerar dem vinkar de och ser ut som de gladaste Barnen i världen, trots det vi ser. Men de vet ju inget annat! 
Vi går på en stadsvandring i Bwindi  med en lokal guide. Hon visar oss teodling. Hon berättar hur bladen plockas för hand, endast toppen av plantan och sedan läggs i en korg som de bär på ryggen. Det går fort. Sedan följer en längre process innan vi kan dricka det. Vi går vidare till en kaffeodlare där vi får lära oss hur de gör sitt kaffe! Allt gör de för hand! En stor gammal träkvarn används till att ta bort skalet från bönan! Vi får även träffa hans fru. Hon har tre tänder kvar i munnen som vi kan se när hon ler, det verkar som hon helst inte vill le....
De gör även öl och gin av banan!! 
Vi går vidare och får träffa en nyfödd liten pojke, så söt! Moder får lite pengar för att kunna föda sin son. Hon verkar bli tacksam då de övriga runt henne ropar: ohhh!
Sedan kommer vi till pygméerna. De bodde tidigare i skogen och levde på det som fanns där. De jagade även gorillorna och sålde delar på dem som tex en hand till en fruktskål😔 De smittade även varandra med sjukdomar och gorillan kom att bli utrotningshotad. Man stoppade detta 1991, gm att erbjuda dem skolgång till barnen och land till dem att odla på.  Då de tidigare tiggde sa man åt dem att istället tillverka saker att sälja för att kunna handla mat! I början köpte de mest gin för pengarna och det blev inga pengar över till annat. De visade oss sina danser och en äldre man berättade om sitt tidigare liv i skogen. Vi dansade med dem och tårarna kom på mig, så olika liv vi lever. Men de har det bättre nu än tidigare. 
Vi vandrar hem till vår fina lodge med bästa utsikten och trerättersmiddag😬 
Kontrasternas dag!
(null)

(null)

(null)
Teodling
(null)
Nytvättade kläder som soltorkas
(null)

(null)
(null)
Kaffet mals
(null)
(null)

(null)
Barn som säljer teckningar!
(null)
72 åriga äldsta pygmén som tidigare bott i skogen
(null)
Så här bor de!
(null)

(null)
De dansar för oss och sedan vi med dem😊
(null)

(null)

(null)
(null)
Utsikten från vårt rum


Kommentarer
Postat av: Johanna

Ja vilka kontraster, bra att påminna sig själv (och barnen) ibland om hur bra man faktiskt har det
Vackert ser det verkligen ut att vara, fina bilder
Vilken resa

Svar: Ja verkligen! Inte en enda leksak har jag sett här......
Annika och Urban

2018-12-14 @ 21:20:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0