Lake Mburo

Sista natten blir på mihingo lodge. Vi resväg blir denna gången 5 h. Vi passerar så vackra landskap. Jag har sagt det förut men säger det igen, det är så grönt och vackert😊
Vi bor mitt ien nationalpark med djuren runt omkring oss! En otrolig vacker utsikt där vi kan se djuren vid ett vattenhål nedanför oss😍 Zebror, vårtsvin, apor, olika sorter av antiloper! Så vackert! Vi kan se dem när vi sitter och äter middag eller när vi ligger i poolen. Nu hade vi inte så mycket tid för att njuta av denna fina lodge, hade gärna stannat en natt till. Giraffer skulle vi oxå se men de gömde sig någonstans ... Men en leopard sprang framför vår bil när vi var på väg hem från vår tur i parken. Det var mörkt i parken men vår fenomenala  chaufför lyste med billyktorna så vi snabbt fick se honom en kort stund. 
När vi på kvällen blev lotsade till vårt tält sitter en liten mus på min sänglampa! Väldigt söt men den vill man inte ha i sängen under natten😬 efter en lång stunds jakt fick vår "vägvisare" tag i den med en filt🙏
Vi somnade gott till alla ljud utanför! Och vaknade till en underbar utsikt när dimman sakta glider förbi och fåglarna sjunger! Aporna hoppar från gren till gren! Vilket uppvaknande😊
Vår hemresa börjar. En bilresa på ca 7 h med ett par stopp för lunch och shopping. Vi passerar nu ekvatorn, häftigt😊
Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på bording! Vi har haft en underbar resa i Uganda med många fina upplevelser att bevara i sinnet😊🙏
Var ska vi åka nästa gång?
(null)
Så häftiga långa horn de har😊
(null)

(null)
Så vackra zebror
(null)
Hakona matata🤣
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


(null)



Bunyonyi

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

I Bwindi var vi och träffade kvinnor som ingick i ett projekt dit kvinnor fick komma för att få hjälp. De kan vara ensamstående mammor, unga mammor, kvinnor som blivit slagna. De får lära sig att sy, andra hantverk, odla mm. 
Vi åker vidare till Bunyonyi, landskapet vi passerar är så vackert med alla odlingar, berg och djupa dalar. 
 Vi träffar vår reseledares " barn" som hon skapat ett projekt för. De har inga föräldrar som tar hand om dem utan de bor tillsammans med tex en 15 åring som hjälper dem. De sjöng och dansade för oss. De fick sedan medtagna leksaker, kläder osv att ta med hem. De blev mycket glada. 
Vi besökte en lokal marknad. Jaa, det är inte som hemma 😬 De flesta bor i små tegelhus som de själva bygger. Det är svårt att beskriva...
(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)


Bergsgorillor i Bwindi Forrest

Vi gick upp tidigt både igår och idag för att "tracca" bergsgorillor! Så pirrigt! Det är ju inte garanterat att man får till ett möte. Spanare  är ute tidigt på morgonen för att spåra de  4 grupper som finns. 
Vi informeras först om olika regler och förhållningssätt i skogen. "Håll avstånd på ca 7 meter och om de kommer närmare så stå still". "Om du springer kommer gorillan att jaga dig". 
Det finns ca 300 st bergsgorillor i detta området. Bergsgorillor finns även i Kongo och Rwanda. Det finns även låglandsgorillor. Dessa kan man ibland se på vissa zoo. 
En bergsgorilla, silverryggen, kan väga runt 200 kg. 
Vi tog en promenad in i skogen! Solens strålar tog sig fram genom de vackra träden vilket gjorde att det blev ett fantastiskt ljus! 
Så plötsligt sa de att vi var nära gorillorna!!! Oj vad pulsen steg! Vi fick lämna våra väskor för att promenera till dem den sista biten! Och så var de där!!! Alldeles framför oss! Både silverryggen och hans fruar samt små bäbisar! Då kom tårarna på många av oss! Alla är ju väldigt foto intresserade, kamrerna smattrade oavbrutet!! 
Jag satt på huk och fotade en av "barnen" när han plötsligt kommer fram till mig och börjar ta på min kamera!!!  Jag satt blixtstilla! Rörde vi vid dem skull mamman komma och slå ner mig för att skydda sitt barn, och det ville jag ju inte!! Vår ledare sa att jag sackta skulle backa bakåt vilket jag gjorde! Efter en liten stund råkade jag stå mitt i vägen för silverryggen som kom gående. Vår ledare ropade att jag skulle stå still! Silverryggen passerade precis bakom mig! Då var jag rädd! Små gorillorna busade med varandra och klappade sig på bröstet! Så fina! Gorillorna låter inte så mycket, väser lite! Inte som chimpanserna som låter väldigt högt! Vi var med dem ca 1 h. 
Vi hade faktiskt turen att få se den största silverryggen under dag två!! Det är silverryggen som tar hand om och skyddar sin familj. Under dag två fick vi även se en höggravid gorilla som låg och vilade ibuskarna😊 Denna grupp fann vi 1800 m upp i skogen. Det var en snårig och nästan igenom tränglig terräng. De gick framför ossmed machetes för att vi skulle kunna ta oss fram. Jag snubblade på grenar, halkade i leran och fastnade i taggiga buskar!! Men som tur var hade jag en fantastisk bärare som bar min ryggsäck och höll mig i handen! Han drog mig upp för berget och ibland puttade en annan bärare på bakifrån🤣 Mina skosnören gick upp och han böjde sig genast ner för att knyta dem! Mitt hår fastnade i de taggiga, kletiga buskarna och han var genast där och räddade mig! Vid ett tillfälle fick han ta sin machetes och hugga loss mig då jag fastnade med benet! Ja, utan honom hade det varit svårt! Svetten rann men jag klarade det😊
Vi har haft en magisk upplevelse och en dröm är uppfylld🙏🦍
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Silverryggen 
(null)
Silverryggen mellan oss
(null)
Så nära!
(null)

(null)

(null)

(null) (null)
Den största silverryggen
(null)

(null)
Vacker utsikt dag 2.
(null)
Mäktig😍
(null)
Min första bärare
(null)
Lunch 
(null)
Min andra och bästaste bärare!


Bwindi

Vi åker vidare till Bwindi. Det är där som gorillorna finns😊
Vi kör i ca tre timmar. Passerar även nu flera olika byar, bättre och mindre välbärgade. Det regnar. Vägarna blir väldigt leriga och än mer gropiga. 
Vi passerar en by där vi tar ett foto på huvudgatan! De flesta står längs husen för att undvika regnet. Barnen springer smutsiga och leriga längs vägen, de är oftast barfota. De spelar gärna boll, springer efter ett cykelhjul som de rullar framför sig med en pinne. När vi passerar dem vinkar de och ser ut som de gladaste Barnen i världen, trots det vi ser. Men de vet ju inget annat! 
Vi går på en stadsvandring i Bwindi  med en lokal guide. Hon visar oss teodling. Hon berättar hur bladen plockas för hand, endast toppen av plantan och sedan läggs i en korg som de bär på ryggen. Det går fort. Sedan följer en längre process innan vi kan dricka det. Vi går vidare till en kaffeodlare där vi får lära oss hur de gör sitt kaffe! Allt gör de för hand! En stor gammal träkvarn används till att ta bort skalet från bönan! Vi får även träffa hans fru. Hon har tre tänder kvar i munnen som vi kan se när hon ler, det verkar som hon helst inte vill le....
De gör även öl och gin av banan!! 
Vi går vidare och får träffa en nyfödd liten pojke, så söt! Moder får lite pengar för att kunna föda sin son. Hon verkar bli tacksam då de övriga runt henne ropar: ohhh!
Sedan kommer vi till pygméerna. De bodde tidigare i skogen och levde på det som fanns där. De jagade även gorillorna och sålde delar på dem som tex en hand till en fruktskål😔 De smittade även varandra med sjukdomar och gorillan kom att bli utrotningshotad. Man stoppade detta 1991, gm att erbjuda dem skolgång till barnen och land till dem att odla på.  Då de tidigare tiggde sa man åt dem att istället tillverka saker att sälja för att kunna handla mat! I början köpte de mest gin för pengarna och det blev inga pengar över till annat. De visade oss sina danser och en äldre man berättade om sitt tidigare liv i skogen. Vi dansade med dem och tårarna kom på mig, så olika liv vi lever. Men de har det bättre nu än tidigare. 
Vi vandrar hem till vår fina lodge med bästa utsikten och trerättersmiddag😬 
Kontrasternas dag!
(null)

(null)

(null)
Teodling
(null)
Nytvättade kläder som soltorkas
(null)

(null)
(null)
Kaffet mals
(null)
(null)

(null)
Barn som säljer teckningar!
(null)
72 åriga äldsta pygmén som tidigare bott i skogen
(null)
Så här bor de!
(null)

(null)
De dansar för oss och sedan vi med dem😊
(null)

(null)

(null)
(null)
Utsikten från vårt rum


Ishasha, wilderness camp

Vi åker söderut till vårt fjärde boende. Här bor vi mitt bland de vilda djuren i kraftigare tält. Vi hör floden som rinner utanför, ser en vattenbuffel passera, apor i träden och nån ödla här och där. Det finns vilda djur runt vårt boende och när det mörknar får vi endast gå till tältet med en guide. Det känns lite kusligt spännande! Det finns flera ormar, både farliga och ofarliga. Vi har sett ett par små ormar. Men det farligaste djuret är ändå flodhästen och det känns som jag borde  vara lite försiktig med att stå nära flodkanten, de är mycket snabba!!  På kvällen tänder de en brasa nere vid floden som vi sitter framför och tar en gin och tonic( det blir det varje kvälll😬) . Det är en så njutbar fin stämning. Så slår värden på sin stora trumma och det betyder att maten är klar! Vi äter mycket god mat här! 
Vi har varit på safari i ett par dagar. Målet denna gången var att se trädklättrare lejon och leopard. Vi fick se en leopard!!!!! Sittande i gräset vaktande på sitt byte! Så vacker! I ett par minuter fick vi fota och njuta av denna varelse! 
Vi såg massor av antiloper, topis, vårtsvin! En morgon mötte vi säkert över 300 elefanter!!! Alltså det går inte att beskriva den känslan! De bara stod där! Stora och små! Vandrade i ett långt led ner mot ett vattenhål! En del elefanter trumpetade högt och ett par elefanter sprang mot vår bil! Lite läskigt! Vår chaufför var beredd om han behövde rivstarta fort, för att lämna platsen! 
En dag såg vi två hyenor som sprang efter sina byten! 
Tyvärr fick vi inte se ett lejon! De hade inte synts till på flera dagar. 
Och tyvärr kan jag inte ladda ner bilder😒 de få komma sedan! 
(null)

(null)

(null)


(null)
(null)
Över 300 elefanter på parad ner mot vattnet!
(null)

(null)
Jag pekar på Kongo 
(null)
Vattenbuffel
(null)
Tupi
(null)
Babian
(null)
Leopard!
(null)

(null)
Elefant i regnbågen!
(null)
Duschanordningen!

Queen Elisabeth park och flodtur

Idag vaknade vi tidigt. Det var dags för safari! Så spännande! Igå när vi reste hit så såg ett par av oss en leopard som passerade vår väg. Tyvärr så missade vi det! 
Queen Elisabeth är ett mycket stort naturområde som skyddas av beväpnade vakter. Det finns fortfarande tjuvjakt på speciellt eleganter som smugglas ut genom Kongo. 
Vi jarhaft en fantastisk upplevelse idag! Vi har sett så många djur! Elefanter, flodhästar, antiloper, bufflar, vårtsvin, krokodiler och massor av fåglar! Vi har kommit riktigt nära både med jeepen och med båt! Det är en sådan fantastisk upplevelse! Vilka djur, så mäktiga! Elefanterna är så vackra! Och så stora! Flodhästarna som är så snabba och den som dödar flest människor, ligger nästan orörliga ock kikar med sina runda ögon ovanför vattenytan. Ibland dök de ner i vattnet och det kändes lite läskigt då de lätt hade kunnat välta båten! 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)


Mot Queen Elisabeth par,Park view lodge

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

9 december 2018, jag fyller 53 år😊 blev gratulerad av min älskling på morgonen! Fick så fina örhängen! 
Vi hade ställt klockan på ringning då urban skulle ut på en tidig promenad för att titta på fåglar och apor!  Igår blev jag firad med tårta och vackert sjöng de för mig🙏
Själv planerade jag poolhäng men det blev "brashäng"! Det var en grå dag idag! Och det regnade! 
Vi packade ihop för att resa vidare. Lämna vår fina honey moon lodge var inte lätt😊 Så fint vi haft det! Vi åt lunch med ägarna innan vi lämnade, så himla gästvänliga😊
Att åka bil eller buss, i vårt fall en jeep, gör att man ser så mycket. Resdagarna blir så värdefulla. Vi stannade vid en marknad och fick se grässoppor som de sålde. Många sömmerskor och mycket grönsaker! 
Vi passerar flera byar, en del mer välbärgade och andra har det väldigt fattigt! Men något jag noterat är att de ser ändå väldigt glada ut! De små barnen får tidigt klara sig själva. Det finns inga lekplatser och knappast några leksaker! De tar vad de har! Babys sitter på sina mödrars rygg och så fort de kan gå får de göra det, inga barnvagnar finns hör! Har fått några spontana kramar av barn som tittar på mig och nog undrar vem jag är! Kan man se ut så  verkligen.... 




Uganda dag 3 chimpanserna

Vilken upplevelse! 
Tidigt åkte vi med jeepen iväg för att se chimpanserna! Guiden sa att ibland har man "bad luck" och ibland "good luck"😬 Vi hoppades på "good luck" för att få se dem😊
Tillsammans med två amerikanare gick vi in i kbale Forrest tillsammans med vår beväpnade guide. 
Bara efter en kort vandring hör vi dem! De är nära! Hjärtat rusar! Så spännande! Vi vandrar vidare och plötsligt sitter det en stor chimpans ätandes, precis framför oss på marken! Vi kommer så nära!! Det är en sådan upplevelse! Vi följer honom in i djungeln! Så hör vi dem igen! De slår med sina händer och fötter på trädstammarna och kommunicerar på det viset! "Här finns det mat, kom hit!" 
De hoppar från den ena trädkronan till den andra! De klättrar fort upp och ner för stammarna! En mamma hjälper sitt lilla barn ner. Den lille hoppar sedan på mammans rygg och de vandrar vidare in i skogen. 
Ledaren för denna grupp sätter sig framför oss, tuggar i sig blad. Plötsligt börjar han låta högt, hoppar upp, håret reser sig och han stampar hårt på stammen jämte! Det går så fort och jag blir faktiskt lite rädd! Sedan sätter han sig och " runkar"!!! Guiden säger att han vill tillkalla sig en hona! Ett sexuellt förspel helt enkelt! 
Ledaren har även en vice president och rådgivare! Chimpanser dödar andra apor och äter dem, alltså är de inte så snälla! De blir ca 50 år i naturen. 
Efter den fantastiska upplevelsen på 4 h vandrar vi hem igen!
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Uganda dag 2 och 4

Vi bara älskar Uganda! Det är så grönt! Ett fantastiskt landskap! 
Vi lämnar Entebbe och åker mot Kbale, Ndale lodge.
Vi har två jeepar som är välbehövliga då vägarna inte alltid är de bästa. Våra chaufförer är fantastiska och kommer vara med oss hela vår resa.  De berättar om sitt land för oss. I Uganda finns det 18 kungar och en president. De flesta som bor här är kristna katoliker men det finna några muslimer. 
Barnen får alla gå i skolan, ca 13 år. De flesta skolor får man betala för men det finns skolor som är gratis. Barnen har skoluniform. 
Språket är swahili, men det finns flera dialekter av språket som gör att det kan vara  svårt att förstå varandra.
Våra resdagar är inte bara en resdag! Det innebär att vi får se och uppleva landet. Vi passerar te odlingar, kaffeodlingar, avocado odlingar, mangoodlingar, bananodlingar, majsodlingar, bomull odlingar, vaniljodlingar, kakaoodlingar och ännu mer! Folket här är odlare och säljer sina grödor både här på lokala marknader och till export. Där vi bor nu odlar de bla vanilj som de exporterar till USA , Ben och Jerry ! Processen med en vaniljplanta är mycket lång och avancerad, ett mycket hårt jobb ligger bakom, bla pollinerar de blomman för hand två ggr om dagen!!! Ät vanilj med andakt! Banan äter de flesta både till frukost, lunch och middag med varierad mat till detta! Det är mättande men inte det nyttigaste. 
Människorna här är vänliga och sååå vackra! Kvinnor i färglada kjolar och klänningar med väskan, rispåsen eller annat bärandes på huvudet!  Alla barn vinkar åt oss och tittar på oss som vi vore.. ja, jag vet inte! Jag hade älskat att ta kort på dem alla men det är inte tillåtet att bara ta kort utan att fråga och det respekterar jag verkligen! 
Ja, Uganda bör upplevas, det går inte att beskrivas med rättvisa ord! 
Där vi bor nu är som taget ur en film! Vulkansjön på ena sidan och berg och dalar på andra sidan! 
Visst känns det lite som lyx i överflöd när man blir uppassad hela tiden! Trerätters till både frukost, lunch och middag! De tvättar våra kläder berättar gärna om Uganda! 
Idag relaxar vi och det innebär bara att njuta och det kommer bli massage😊
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Dag 1 Uganda Entebbe

Vi har sovit så gott! Gick upp och åt en härlig frukost med massor av färsk frukt som ananas, papaya, mango, melon och underbar avocado!
Vi har en fin utsikt över Victoriasjön. Altandörren bör dock vara stängd då det finns apor som gärna ser sig om efter någon mat!! Efter " apattacken" på Gibraltar är vi lite avvaktande när det gäller vissa apor🤣
Vi har sett flera olika apor idag, flera vackra fåglar, afrikansk ekorre, drakspindel, uttrar! Vi har varit i en botanisk park som var väldigt vacker! Vi hade en personlig guide som vandrade med oss i parken i över två timmar! Så många fina växter, blommor och träd! Och även här( som i Peru) så använder de mycket av det både i mat men framförallt som medicin! I den här parken spelades första Tarzan filmen in! Nedan ser ni trapporna i filmen!
Vi var även inne på en stor matmarknad. Inte så billigt dock! Maten ser väldigt fin ut, liknar vår mat i Sverige! 
Afrika är speciellt, med sina dofter, röda Sand vägar, och massor av trevliga människor! Människorna är sååå vackra!! Ser ut som fotomodeller allihop! 
Efter det blev det poolhäng och god drink😊
Vi har det bra! 
Imorgon blir det en lång resdag! Mot chimpanserna😊
(Förstår inte varför bilderna kommer i fel ordning😬)
(null)
Taximc
(null)
Lunch
(null)

(null)
Annanas, klar om två månader
(null)
Termiter
(null)
Julstjärnor
(null)
Vitkrageapa
(null)

(null)

(null)
Trappan i Tarzan 
(null)
Kaffebönor
(null)
Kaffeplanta
(null)

(null)

(null)

(null)
Kiosk
(null)

(null)

(null)

(null)
Vanligt utseende på husen här
(null)
Jul på hotellet 
(null)
Vår utsikt
(null)
Vår utsikt
(null)
Godnatt
(null)


Uganda december 2018

Då var det äntligen dags! Som vi längtat till denna resa! Började planera den för snart 1,5 år sedan! Kändes väldigt långt fram! Men nu är dagen kommen! Vi är på väg! Målet med resan är att få se och möta bergsgorillorna. Samt andra djur förstås! 
Sitter nu på planet till Amsterdam som går kl 06.00.  Därifrån åker vi vidare till Entebbe! Vi åker med naturfotograf Annelie Utter som arbetar med ekoturism. 
Jag hoppas få tillgång till wi-fi så det blir lite bloggande😊🦍
(null)


RSS 2.0