Promenad i byn

Vi tar en promenad i byn som ligger vid hotellet. 
Några pojkar spelar fotboll. En lite pojke och flicka i 4 årsåldern leker med varsin pinne. De är så upptagna av detta att de knappt ser oss. Så tittar de upp och ler, vinkar försiktigt och säger "jambo"( hej) Vi säger " jambo jambo". Pojken säger något mer men jag förstår ju inte. Vi går vidare. Där bygger de ett hus. Allt görs för hand men de har en cementblandare. Det finns små stånd med lite försäljning av frukt. Många av kvinnorna sitter ner och pratar med andra kvinnor. Tvätten hänger på tork. Vid en brunn drar en kvinna upp vatten med ett rep och plastdunk. Jag tittar ner i brunnen och det finns inte mycket vatten där nere. Dammet ryker, mycket sand. Mycket skräp ligger på vägarna. En kvinna skrattar mycket vaket när vi passerar. Jag undrar vad de säger😊 
Här känns det inte bra att fota. Man kan alltid fråga om man får men det känns ändå inte bra. Vi smygfotade lite…
Vi går tillbaks till vårt hotell, till lyxen med rinnande vatten och rena sängar😔
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Hemresa från Kenya och Zanzibar

Jag ligger i solstolen och tittar ut över havet, indiska oceanen. Jag vill kalla det för vicks blå, Urban tycker det känns ännu mer blått. Vi tar varandra i handen och säger bägge två "Vad vi har det bra",  det är inte första gången vi säger det på denna resan. Så mycket vi upplevt och fått se. 

Lite swahilis: Jambo, jambo : Hej hej!
Al sante: tack
Pole pole: långsamt
Hakuna matata: allt är bra, lugnt! 
KVA akvia: skål

Vår resa närmar sig slutet för denna gången. 
Som en i gruppen ( Micke) sa när vi var ute på vår sista gamedrive, på norrländska: " de är nyanlända. De ser man då de stanna framför varje djävla gnu och zebra som de ser. Det gör inte vi😂🤪
Här på Zanzibar kommer också "nyanlända" och ser på det vackra havet😍
Jag vill påminna er som läser att gärna gå in och titta på mama zebra memorial fond. 
(null)

(null)

(null)

(null)







Snorklingtur Zanzibar

Dags för en snorklingstur! Efter att ha prutat och jämfört olika priser väljer vi en båttur. Vi ska förhoppningsvis få se både delfiner och snorkla. 
Det fick vi😍 
Det var dock inte bara vi där. Massor av båtar. Som en gamedrive i Masai Mara😂 "Där är dom, se delfinerna" Han ökar farten på båten så vi ska se. Så är de borta igen. Känns lite som delfinerna leker med oss😊 Men delfiner fick vi se, har det på film😍
Så var det dags att snorkla. Vilket vatten det är här! Ser ut som poolvatten, så turkost,  Så fiskarna går att se även när du sitter i båten. Tar på oss cyklopen och hoppar i. Världen under vattnet sprider ut sig, massor av fiskar i olika färger, koraller, sjöstjärnor! Det är så mäktigt😍
Vi går upp i båten för lite vila och får läckraste frukten! Sedan i igen, så underbart. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Hotel Pearl, Zanzibar

Så är vi framme på vårt hotel där vi ska tillbringa några dagar med sol och bad. Vi får en rundvandring och visas till vår bungalow. Indiska oceanen och den vita långa sandstranden sprider ut sig några meter framför vår bungalow. Hela tiden hör vi vågornas brus. Det är lätt att somna till, både dag och kvällstid. 
Efter alla upplevelser i Kenya är det skönt att bara vara, smälta allt vi sett, alla möten med både djur och människor. 
Vi tar promenader på stranden, äter och dricker gott, läser bok och vilar. 
Här är det tidvatten, både hög och lågt vatten på olika tider. I receptionen finns klockor som visar prognosen för dagen. När det är lågvatten ser vi kvinnor som är ute och plockar musslor. Männen går och fiskar genom att slå en stav på botten för att locka fisken in i ett nät. Jag träffar en kille som har något i en säck. Han visar sin bläckfisk han fångat med ett spjut. Han visar hur han gjorde. 
Andra kvinnor tvättar sina mattor. Barnen sätter sig och gör sina behov i sanden och sköljer sedan av sig i vattnet. 
Själva letar vi snäckor och koraller. Stora sjöborrar finns det mycket av så badskor på! 
På en av våra promenader hör vi några män som ropar. Vi går dit för att se vad som händer. Det visar sig vara fiskauktion. 
Det finns några försäljare på stranden och det är svårt att inte handla de vackra kläderna.
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



(null)



Kryddplantage på Zanzibar

Vi besöker ett kryddplantage.  Vi lägger alla kryddor på minnet för att berätta och visa hur de ser ut innan de hamnar i krydd burken🤪 
Vi tittar på bilderna och inser att detta var inte lätt. Vi borde ha bloggat direkt efter besöket. Vi har i alla fall både fått luktat och smakat på flera sorter. Visste ni att pepparkorn hänger i små klasar i ett träd? Vitpeppar är dyrare för de processas mer. 
Så har vi vaniljen som pollineras för hand, inte konstigt att det är så dyrt! 
Kanelen får vi från barken av ett träd. 
Ingefära är en rot från en buske. 
Vi fick även se nejlika, kardemumma, gurkmeja ( är visst väldigt bra för acne tex) citrongräs, muskot.
Frukter vi såg och fick smaka var Annanas som växer en och en från en markplanta. Banan, mango, melon, papaya, jackfrukt,  kockosnöt. 
(null)

(null)
Nejlika
(null)

(null)

Gurkmeja
(null)

(null)
Jackfrukt
(null)

(null)
Vanilj
(null)
Ingefära
(null)
Kanel
(null)
Citrongräs
(null)
(null)
Peppar

Zanzibar, Stonetown

Zanzibars stenstad Stone Town är en del av staden Zanzibar,ön med samma namn, utanför Tanzania och upptogs 2000 på Unescos världsarvslista då den är ett utmärkt exempel på en swahilisk handelsstad på den afrikanska östkusten. Den visar på kulturella influenser under mer än ett årtusende från det afrikanska, men även från det indiska, europeiska men främst från det arabiska kulturarvet. De flesta byggnader är från mitten av 1800 talet.
Det är härligt att se hur alla religioner faktiskt kan vara sams. Vi ser både moské, kyrka och tempel. Vi guidas runt i 3 timmar. 
Här var det stor slavhandel fram till 1909. På ett museum får vi läsa om historien. Vi besöker valv i källare med endast lite ljus och syre. Där ligger kedjorna som kvinnoroch män var fastkedjade vid. Många dog. Ett vackert monument av en svenska finns utanför. 
Guiden berättar om Doktor Livingston som kämpade för slavarna. Tyvärr dog han i malaria en månad innan befrielsen. 
När vi kommer till sista bilden och tänker så skönt att slaveriet upphört så informeras vi om att idag beräknar man att 35 miljoner fortfarande finns i någon form av slaveri, tex trafficking😮😔
Här föddes den kända sångare Freddie Mercury. Vi passerar hans hus. 
Det är lokal marknad innehållande massor av grönsaker, frukt och fisk. Vi köper en stor avokado och en mango som vi äter till lunch på vår lilla balkong med fin utsikt över indiska oceanen. 
Nu åker vi vidare för lite sol och bad😊
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Kenya, massaj mara blandat

Vi lämnar Kims hus efter att ha varit hos honom och druckit te. På vägen till bilen har Bernhard och jag ett samtal om äktenskapet. Han berättar för mig att han har en fru och två pojkar. I april ska han gifta sig med sin andra fru. Han tar upp mobilen och visar mig bilder på familjen. Han berättar att hans nya fru bor längre bort.
" så hur ska du hinna med två fruar?" frågar jag.
" jag vet inte riktigt ", svarar han. "Kanske jag får bosätta mig mellan dem!"
"Så har inte vi det, vi är bara gifta med en".
" men det måste bli tråkigt, att bara ha en?"
" man får jobba på sin relation, göra det bra"
" det är ingen hemlighet att vi har flera fruar, alla vet om det och accepterar det"
" ja du säger jag, hos oss är det ju faktiskt mycket otrohet, man är gift med en fru men har en annan i hemlighet"
" så är det inte hos oss, ingen hemlighet"

Vid ett annat tillfälle sitter vi och pärlar med några massajer. Jag frågar då Elisabeth om hon har flera män. Alla skrattar. Det verkar vara en otänkbar tanke😅 Dottern till Elisabeth säger att hennes pappa har 3 fruar. 
(null)
Vanlig syn! 
(null)
Hänger tvätt
(null)
Vår lodge
(null)

(null)

(null)
Byn talek
(null)

(null)

Marknad (null)
Sandaler av bilgummi 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
På väg tillbaks till Nairobi 


RSS 2.0