Läkarstation i Kenya

Under ett träd i skuggan sitter patienterna och väntar på sin tur. Vi är på byns läkarstation. Det är inte stort. Det finns ett fåtal sängar. Dörren öppnas till en mindre sjuksal, där ligger en patient med dropp. Varför vi går in där är för att de vill visa oss gynstolen som någon skänkt från Sverige. Den står i samma rum där den sjuka mannen ligger😔
De är två läkare och två sjuksköterskor som arbetar där. De berättar att de har runt 50 besök varje dag. Många kommer för att de är sjuka i malaria. Men det kan även vara andra skador. De kan göra en enklare operation där säger läkaren när jag frågar. Var och hur de gör den kan jag inte förstå….
De visar stolt upp ett mikroskop som de har och medicinförådet. Inte många mediciner…
Sjuksköterskan visar stolt upp journalerna de har. Allt skrivet för hand i en pappersbok. 
Åter igen, vi har det väldigt bra😉
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Gamedrive Masai Mara

Det pirrar i hela kroppen! Förväntansfulla ger vi os ut igen på gamedrive. Vad ska vi få se idag? Blir det någon jakt? Får vi se den sällsynta noshörningen? 
Så plötsligt kommer girafferna gående, långsamt och ståtligt. De kan bli upp till 6 m höga. En liten giraff diar sin mamma i soluppgången. 
Vi kör vidare och där kommer elefanterna på rad!! Det låter ingenting när de passerar oss, väldigt nära bilen. Även här får vi se hur elefantunge blir diad. 
Vår chaufför, Samuel, Bernhard eller Kim får ett meddelande och åker snabbt efter ett tips om leopard i ett träd. Vi ser honom och bytet som hänger jämte i trädet😅
En lejonfamilj. Ett lejonpar sovande på en kulle. Zebror, gnuer, shakal, struts, gamar, flodhästar, krokodiler, hyenor, massor av olika antiloper buffel och säkert ännu mer😊
" låter det inte något i buskarna?" Jo en elefant är väldigt nära. Han hör inte så bra men harmycket bra lukt. Så vi får stå i rätt vindriktning. Massajerna lär oss om djuren och naturen på vandringen med dem. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)





Skolbesök i Kenya

Vi går ut  på skolgården och där kommer massor av barn springande. 
De ropar på Linda: " mamma zebra, mamma zebra". De ställer sig alla runt henne och hon tar på deras huvud, det är så man hälsar på barnen i Kenya. Det är ett rörande möte. På grund av covid har de inte varit där på ett par år. 
Barnen har sedan samlat sig i den stora salen. De sjunger, dansar och läser för oss. Det går inte riktigt att klä i ord, men det är inte många ögon som är torra. 
Vi går in på skolan som är sponsrad av mamma Zebras fond, Sven och Linda. Rektorn möter oss och hälsar oss välkomna. Han berättar att dehar 1300 elever på skolan och på det har de 35 lärare. De läser fem ämnen. Skolan är både en dag och internatskola. Skolan har vuxit och vuxit. Vi får se var de började laga mat och hur de lagar mat nu. Skolan betalas till viss del av staten och föräldrar. Men även av fonder. Mamma zebra fond har bidragit mycket och du kan läsa det på skolans byggnader. De stora barnen som sover där har varsin säng och en koffert med sina tillbehör. I flickornas sovsal står sängarna trångt. Där sover tre flickor i en 80 säng. Det planeras att bygga ut detta, även matsalen som är mycket trång. 
När vi frågar barnen vad de vill bli så svarar flera av dem lärare, läkare, ekonom, advokat. Det känns fint att höra deras drömmar. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Massajbyn Kenya

En kvinna kommer fram till mig och sträcker fram sin hand. Jag tar hennes hand och hon ler stort. Jag ser hennes två tänder som hon har kvar i munnen. Hon bär vackra smycken i öronen, runt halsen, som skärp, runt handlederna. Jag berömmer hennes hantverk och säger att de är vackra. Hon tar ut sina örhängen och hänger dem i mina öron. Det går inte lika bra,  och vi skrattar lite. 

Denna byn har Linda och Sven varit med och byggt upp. De har köpt marken. Där bor 5 män med sina fruar och barn. Husen som är små skjul gjorda av lera och koskit bor de flera stycken i. Jag får titta in i ett av husen. En säng gjord av tjockare grenar och ett par filtar sover de 4 st i. Det finns ingen elektricitet. De lagar sin mat över öppen eld. Toalett är ett hål i marken. De lever av sin boskap och säljer sina smycken. 
Barnen går i skolan och har skoluniformer. De lär sig engelska och swahili. Det är bra. Utvecklingen har ändå gått framåt. 
Det är svårt att beskriva hur det ser ut här. Vägarna är grusvägar, med stora hål och stora stenar. Dammet ryker. Kossor och får överallt. En kofösare finns alltid i deras följe för att skydda dem från rovdjur och föra dem till bete. Folket här får gå långa vägar till skolan, hämta ved och vatten. 
" En pojke och en flicka tar mig i varsin hand, snoret rinner och de tittar på mig med stora ögon. De ler stort. En flicka på cirka 8 år bär sin babybror på ryggen. Babyn tittar på mig och jag lyckas få henne att le. En annan liten pojke bärs av sin storasyster. Han gömmer sig och vågar inte visa sig. Jag försöker leka tittut men lyckas inte få med honom i leken. "
Många känslor idag….vi har verkligen olika liv😔

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
Här sover de 4 st
(null)
Alla blev väldigt glada, ett kärt möte.
(null)

(null)
(null)


Sven och Linda, Kenya

"Du är så lik Indiana Jones", säger jag till Sven. Sven skrattar.
" tycker du inte han är lik Indiana Jones Linda?" frågar jag. 
" varför tror du jag blev så förtjust i honom", svarar Linda och ler. 
Sven och Linda har en speciell historia. Så jag berättar lite kort om den. 
Sven var gift med Ingegerd och tillsammans har de tre barn. Linda var gift med Pål och de har två barn. Bägge paren tycker om Afrika, Tanzania och Kenya. De reser, arbetar, bor och skriver om Afrika från sina olika håll. 
En dag är Sven ute och vandrar med sin fru i Kenya. De mötte en arg elefant. De sprang åt olika håll in i skogen för att gömma sig. Det visade sig att Ingegerd blivit skadad och hjälp hann inte dit i tid. Ingegerd dog i skogen med Sven vid sin sida❤️
En dag sitter Linda med sina barn i hemmet i Tanzania. Det knackar på dörren och Linda trodde det var grannarna som ville klaga på utegrillen som byggdes till Påls födelsedag, 50 år. Det var inte grannen. Det var polisen som berättade att Pål blivit påkörd och avlidit av skadorna. ❤️
4 månader senare träffades de genom en god vän och kärlek uppstod. De har nu under snart 20 år ordnat med resor till Kenya. De berättar och berättar så många fina historier. De har 5 barn här i kenya som de  hjälper ekonomiskt med utbildning. De har köpt land, där de nu finns en egen liten uppbyggd by( jag skriver om det i nästa inlägg). De har startat en skola, en vårdcentral och jobbat länge med att få bort omskärelse som nu är på väg att helt försvinna  för flickor. 
Deras liv kommer förhoppningsvis bli en film. De har varit i Hollywood, så vi får se🙏👌 Huvudrollen kommer Kim få. En massaj som Sven känt i över 30 år. Han är med här och är vår guide och chaufför. Vi var idag och besökte ett av hans hem. Han har två fruar och 10 barn😅
(null)
Kim
(null)
Sven och Linda 
(null)

(null)

(null)
Linda är mycket omtyckt
(null)

Vår lodge





Kenya African safaris and tours

" vi åker klockan 06, då går jeeparna och ni ska vara här."
"Vi går till marknaden kl 14.30"
" det blir game drive kl 16"
"Lunchen är kl 13"
"Middagen är kl 19.30"
"Vi åker till massajbyn kl 14"
Så kan det låta på en gruppresa. Denna gången reser vi med African safaris and tours och våra reseledare heter Sven och Linda.  I vår grupp är vi 15 stycken. Allt från 30 år upp till 80 år. Det är ett fint gäng och vi skrattar mycket. Det klart det är speciellt att resa tillsammans när vi inte känner varandra. Men snabbt kommer vi relativt nära varandra, som tex så satt jag och Jannice och kissade tillsammans bakom jeepen redan andra dagen😅 Men vad ska man göra när man blir kissinödig mitt i en gamedrive, det guppar väldigt mycket, ni vet, afrikansk massage🤪
Vi bor i finare tält och vi har faktiskt både rinnande vatten och ström hela dagen. Fönsterna är myggnät så vi hör lejon och hyenor ryta i fjärran. Lodgen ligger precis vi Massai Mara. Så vi kan se djur som passerar. På kvällen är det bäddat fint och myggnätet kring vår säng är nedrullad. I sängen ligger varma vattenflaskor😊 Lägerelden på kvällen efter solnedgången är ljuvlig🙏🥂
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




Kenya september 2022

Vi går trötta till vårt  tält iMasai Mara nationalpark. När vi lagt oss hör vi både lejon och hyena. Det låter som de är nära men de är långt bort. 
Kl är 05 när vi stiger upp och ska ut på vår gamedrive. Det är helt svart ute. Vi möts upp av en Masai som lyser upp vägen för oss, det kan nämligen komma djur. Vi ser hans långa kniv i midjebältet. Så prasslar det till i busken, vad är det?  En serval, ser ut som en liten leopard. Den tittar på oss och sedan springer den in i en buske. 
Vi tar en kopp te och en banan, frukost blir det efter gamedrive. Vi går över den lilla nybyggda bron, så är vi i nationalparken. En jeep väntar på oss och vi kör ut för att förhoppningsvis se de vilda djuren. 
Bernhard, vår chaufför, frågar oss om vi gillar afrikansk massage? Så skrattar han. Vi förstår snart vad han menar, det är guppigt och skakigt värre🤪
Solen är på väg upp och det ljusnar på savannen😍 
En lejonhona äter tillsammans med sina två ungar på en buffel de fångat. Lejonhannen har redan ätit. De andra ligger och väntar på sin tur. 
Ett par hyenor äter av en zebra. Först lämnar den ena och sedan den andra. När de är färdiga kommer gamarna. De kommer snabbt flygande och landar genom att skjuta fram sina "fötter". Ser väldigt roligt ut. 
Två geparder kommer gående över savannen. Zebrorna håller full koll på dem. 
En leopard hänger och sover i ett träd. Varför? Jo det är lejon på marken nedanför som han är rädd för. 
Elefanter passerar. En giraff med sina små barn kommer gående. Mamma slickar ren sin kalv. En annan giraff ska dricka lite vatten. Och ni vet hur långa ben de har. Ett ben i taget för de åt sidan för att kommma ner med sitt huvud och nå sitt vatten.
Tusentals gnuer, det finns närmare bestämt, 1,5 miljon av dem och 700000 zebror. De vandrar 80 mil för att ta sig över floden och till Tanzania, den sk stora gnuvandringen. Tyvärr fick vi inte se dem passera floden. Men tusentals gnuer och zebror! Och vi var där de brukar filma och som vi/ni kan se på tv😊
Vi har så många berättelser om våra upplevelser, men nog för nu😊
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)





RSS 2.0