26-30/7

På söndag kväll anländer Johanna, Andreas, Oliver, Linnea och Elsa till lofsdalen. Det är första gången de är här på sommaren och vi längtar efter att få visa dem hur härligt det kan vara här även utan snö!
Det blev tre intensiva men härliga dagar tillsammans! Vi gick upp på digervålen vilket blev en väldigt lyckad och uppskattad tur. Alla dessa vackra färger, otroliga vyer, renar, härlig fjälluft och på hemvägen även hjortronplockning👌
Vilka fjällvandrare de var alla tre barnen, så duktiga! 
Lilla Elsa på 2,5 år gick alla 303 trappsteg upp och ner när vi var i Funäsdalen och besökte hamrafallet.
Vi hann även med ett besök i tännäs och träffade världens äldsta fortfarande levande urtidsdjur, myskoxen😊
Andra dagen gjorde vi ett tappert försök att nå toppen på Hovärken. Det blev både regn och dimma under vår vandring. Så någon vacker utsikt och klättra på stenar blev det inte, nästa gång👌 Men vi tog vår medhavda matsäck under sittliften för skydd från regnet😅
Mysiga kvällar med god mat och spel blev det. Tidigt på torsdag morgon åkte det tillbaks till Göteborg. Så tyst det blev! Visst uppskattar jag tystnaden men saknaden av ljud och social samvaro blev så konkret! Det tar lite tid att vänja sig, både med tystnad och höga ljud😊 Men att få njuta av bägge inslagen är en fantastisk gåva🙏
(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null) (null)

































Funäsdalen

Vi fick besök av Jonathan och Kathrine i ett par nätter. 
Igår valde vi att göra en vandring i Funäsdalen. Jonathan har köpt en fjällvandringsbok om flera vandringar i Härjedalen. Vi valde en 10 km lång vandring genom skog och upp på fjället. Vi såg hällmålningar från 1500 fkr och besökte sedan två canjons. Det var en fin vandring! 
För första gången fick vi möta de "små djuren"...gissa vilka? Jo myggen! Massor av mygg😬 Det blev till att ta på sig luvan😅 
Den medhavda matsäcken fick ätas stående helst i rörelse för att inte bli uppätna av myggen! 
På vägen hem fick vi stanna flera gånger för några andra djur, renar, massor av renar, som gärna springer framför bilen och har inte alls lust att flytta på sig😅
Vi åkte  sedan hemåt och hade en mysig grillkväll, något gult lyste från himlen och himlen var blå😍
(null) (null)
(null) (null)


(null)

(null)

(null) (null)



(null)

(null)











Fiske

Den 23/7 2008 blev Urban och jag "ihop". Vi åkte mc till Norge och planerade att sova över. Vi hamnade på ett sunkigt motell. De frågade om vi skulle ha ett eller två rum. Urban svarade : vi ska ha ett rum! Jag kommer ihåg känslan...vi hade inte pratat om hur vi skulle göra. Men skönt att han bestämde för annars kanske vi inte blivit ett par😬😅 Efter det, var det VI, och så har det nu varit i 12 år❤️ Om någon hade sagt att det en dag skulle bli så när vi träffades i en anställningsintervju år 2000 så hade vi bara skrattat! Då såg våra liv helt annorlunda ut. 
Ibland tänker jag så! Om jag hade valt det andra jobbet hur hade det blivit då? Vad är meningen med att vara på hemmasemester i 8 graders värme? Kanske får vi det svaret om ett eller 5 år😬😅 Vi gör våra val och livet blir! 
Har ni sett filmen " Sliding  Doors"? Om inte, så gör det! 
Vi började dagen med att fiska. Vi var på två olika ställen men det blidde inget. Sökte efter en tredje liten tjärn som vi fick tips av från en äldre herre. Där skulle det finnas mycket röding, min favoritfisk! Men terrängen gjorde att det var svårt att ta sig dit så jag gav upp😬 Då fick även Urban ge upp lite irriterad😬
Vi gjorde en fin middag med hummer, renfilé och hembakad tårta till kaffet! Och vi drack champagne! 
Vi hade en fin kväll och skålade för ett nytt år🥂

(null) (null)
Visst bor de fint? Vi parkerade där när vi skulle fiska. Han arbetade tidigare på socialtjänsten!

(null)
Denna utsikt hade de på baksidan av huset. Zonfjället. 
(null)
Jag råkade fastna med min krok! Urban fick nästan bada därav😬

(null)
(null)
(null)

(null) (null)



(null)
(null)





Tänndalen och Funäsdalen

Vaknar 8.40! Inte så tokigt! Äntligen sover vi lite längre! Det är ju ändå semester!
Vad ska vi göra idag? Planen var att fiska men båten var vi försenade med att boka! Det är samma ostadiga väder, sol, moln, regn, blåst och 7 grader😬
Jag börjar känna mig en aning frustrerad över vädret! Längtar efter lite mer värme. På vår utflykt idag var det just alla dessa väder, som jag då uttryckte till ett yngre föräldrapar med ett barn, som vi passerade. Mamman svarade då: "ja, ett typiskt fjällväder," och så log hon. Jag kände mig så dum! Det hon sa , som jag eg hörde, var: "så är det här lilla vän!" "Har du aldrig varit i fjällen " "Det är väl inget att klaga på, så här är det!"😬
Det är svårt att inte prata om vädret! Och då gärna i negativ ton! Måste skärpa mig! 
Tittar jag ut så är det just nu en klarblå himmel, underbara fjäll och skog! Graderna står på 7,6! Bara att klä på sig och sätta sig på altan med en god drink! Det gjorde vi. Och efter det " lekte vi" italiensk afton och det var en ljummen kväll med musik som spelades i bakgrunden! Det serverades anti pasta osv! I verkligheten satt vi inne och åt rester😂🤪
Idag var vi i Funäsdalen och Tänndalen. Åt lite lunch, köpte jordgubbar från Skåne och besökte ett vattenfall. Passerade Sveriges högst belägna by och en annan by där männen gjort "kallenderpojkarna". 
(null)


(null)

(null)

(null) (null)

(null)

(null)





(null)






Mer av lofsdalen

Igår var vi ute och vandrade i 3 h. Upp på digervålen! Idag blev det vår långtur från Västvallen mot sömlingshågna och vidare mot rutvallen. Det är ca 17,3 km. Tog 6 h. Men hade Urban vandrat ensam hade det blivit 5 h! Asså den mannen! Han är som en gasell! Här tränar jag flera gånger per vecka, vilket inte Urban gör! Han säger att han har sin grundkondition. Jag säger: men den kanske avtar, du behöver träna för att hålla i den! 

Tydligt är, att jag inte har den grundkonditionen!!

Vi gillar denna tur genom skog, upp på fjället, över stenar, stockar och vatten! Ja ni har hört om den tidigare😊
Denna gången testade jag att gå med stavar! Jag vet inte riktigt vad min bedömning blir?! Ibland var de ett stöd tex när jag skulle över vatten och balansera på små stockar. Men ibland var de ivägen, jag snubblade över dem😅 mina armar har iaf fått arbeta! Och jag som redan har ont i axlarna! Imorgon kommer jag nog varken kunna ta på eller av min bh😬 ( men jag vet en som gärna hjälper mig😍)
Vandringen avslutades idag med ett dopp i sjön! Högsta värmen i bilen så jag blev riktigt varm😂 Fort av med kläderna och så i! Alla bara stirrade och trodde nog att jag var galen🤪 det är 13 grader i luften så inte många grader i vattnet! Vädret är inget sommarväder. Idag har solen skinit, det har blåst, regnat och haglat! 

(null)

(null)

(null)
Så vackert!
(null)
1 minut solsken att ta vara på! Strax efter kom regnet😬
(null)
Så här kan oxå underlaget se ut!!
(null)
Mjuk mossa att gå på!
(null)
Massor av omogna hjortron!
(null)

(null)

(null)

(null)
Björnbajs?
(null)

(null)
Hela världen framför mig!
(null)

(null) (null)

(null)





Lofsdalen

Vaknade kl 8.30, eller rättare sagt då trodde Urban att jag var vaken och började prata högt! 
- Jag sover, sa jag! 
- det såg inte ut så på dina ögon, säger han.
- men jag blundar ju! Sa jag.
- okej, sa han!
- nu är jag vaken! Sa jag😅

Det regnar ute! Vi äter frukost och väntar på att regnet ska avta. Tittar på olika prognoser och hoppas på bättre väder. Då ser vi en liten räv utanför, den skuttar vidare och kanske ses vi igen. Vid 12 känner vi oss reda för att gå ut. Med packad matsäck går vi iväg, mot fjället. Letar efter hallon, blåbär och hjortron. Vi hittar mycket av allt, men inget är moget. 
Äter vår medhavda matsäck på trappan till värmestugan, där brukar det vara fullt med folk på vintern, nu är det bara vi som mumsar smörgås och dricker kaffe. På parkeringen står inte några bilar men tre renar😊 I skidbacken mumsar ytterligare några renar på gräset. 
Ett annat par möter vi som vandrar upp på fjället! Några cyklister och några som spelar freesbygolf. 
Vackra blommor, rödklöver, rallarros och prästkragar!
Vandrar ner till sjön och känner på vattnet, riktigt skönt👌 Men ingen badar....
Vi handlar lite mat som saknas. Fullt med bilar på parkeringen! 
Vandrar tillbaks upp för den långa backen med matkassen i handen. Oh va jag längtar efter att ta ett bad, om jag ändå haft baddräkten med! 
Vi möter några renar som hälsar oss välkomna hem😍
Solen tittar fram och ikväll blir det grill! Vi har semester😊

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Värmland

En barndomsvän till mig heter Eva Hild och är en stor konstnär! Jag följer henne på sociala medier och ser att hon ska ha en utställning på Sliperiet i Grundvik. Det passar så bra att göra vårt första stopp där! Sliperiet ägs av Oscar Magnusson, son till Sven-Ingvar, ni vet dansbandskungen ( som tyvärr lämnat jordelivet) De presenterar konst i både, bild, form och mat! 
Evas konstverk är i fantastiska, oändliga, mjuka former som jag gärna vill krypa in i och bli omfamnad av😊 
Vi åt en fantastik god och vacker lunch. Promenerade i området som ligger vackert vid en sjö. Hade gärna badat om det varit lite varmare. 
Vi åker vidare till Karlstad. Till Sandgrund, Lars Lerins konsthall. Äntligen! Det har jag länge velat besöka. Lars gör fantastiska tavlor! Blev dock lite besviken på konsthallen som låg mitt i stan. Hade förväntat mig något annat, lite mer lantligt. Men det var ändå värt ett besök!
Vi kör vidare mot Lofsdalen som vi når kl 20. Det är grått, mulet och dimma över fjället. Det är 13 grader. Blåbären på tomten är vita så tyvärr blir det inga blåbär till frukost och paj!

Men vad var det nu jag lovade mig själv? Inte klaga på vädret! Tur att jag packat ner ullunderställ, mössa, vantar och regnkläder! 
(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)

(null)
(null)
(null)































Sommaren 2020

Äntligen semester! Vi har en sen semester i år v 30-33.
Denna sommaren är inte som det brukar vara! Vi har en pandemi i Sverige, i världen. Hade velat uttrycka min besvikelse över allt vi inte kan göra på grund av detta men vad är den lilla känslan i jämförelse med allt annat som denna pandemi orsakat! Vi mår bra och även våra nära och kära🙏
Jag tycker om att planera, att få drömma och längta. Jag är sämre på att ta dagen som det kommer, att leva i nuet. Det får jag öva på denna sommaren, det tror jag är bra för mig och kanske för andra oxå! Jag/ vi ska heller inte klaga på vädret( iaf försöka)🤪
Lite planer har vi dock men med flera : Om, Då, Kanske, När, i så fall😅
Bilen är fullpackad och nu åker vi! Mot lofsdalen! Följ med på vår resa, var den nu kommer att ta oss till😋
(null)

(null)


RSS 2.0